8+1 vinkkiä uuteen vuoteen

Uusi vuosi, raketit paukkuivat ja on taas aika pikkuhiljaa palata normaaliin arkeen. Ystäväni suositteli minulle Year Compassia - linkki täällä - joka auttaa tutkiskelemaan kuluneen vuoden oppeja ja kokemuksia, hyvästelemään viime vuoden ja suunnittelemaan uuden. Haaveiden ja tavoitteiden tietoinen ajattelu on ensimmäinen askel unelmien toteuttamiseen! Suunnitelmallisena ihmisenä tapanani on kirjoittaa suurimmat haaveeni ja tavoitteeni paperille, jonka jälkeen teen suunnitelman tavoitteiden toteuttamiseksi. Tässä prosessissa on tärkeintä muistaa, että olet täysin hyvä jo nyt. Kyseessä ei ole itsen korjaaminen, sillä mikään ei ole vialla juuri nyt. Tämän asian kanssa kamppailin pitkään; koin olevani arvokas vasta hieman parempikuntoisena, reippaampana, enemmän koulutettuna… Nyt ymmärrän, että henkilökohtainen kasvu on tervettä ja suotavaa, mutta olen täydellisesti keskeneräinen nyt ja aina. 

Vuosi 2017 oli upea monelta kantilta, ja vuosi 2018 tulee olemaan vieläkin upeampi! Year Compassilla asettamani tavoitteet saavuttaakseni minun on pidettävä huolta itsestäni. Nuorena syömisen ja (turhan) laihduttamisen kanssa kamppailleena olen oppinut, että ravinto ja ruokavalio on oleellisessa osassa elämän miellekkyyttä ja yleistä olotilaa parantaessa. Ruokailutottumuksia ja -tapoja muuttaessa itselleni oivallisin tapa on lisätä hyviä juttuja ruokavalioon sen sijaan, että yrittäisin jättää jotkin ruoka-aineet pois kertalaakista. Olen aikamoinen kulinaristi ja nautiskelija, joten sallin ja tulen aina sallimaan itselleni poikkeuksia, tähtäin on hyvä pitää jokapäiväisissä rutiineissa.

Toiseksi aspektiksi itseni huolenpitoon valitsin puhdistamisen - niin henkisen kuin fyysisenkin. Puhdistaminen tai puhdistautuminen tarkoittaa minulle simppeleitä rutiineja esimerkiksi nenäkannulla, tiettyjä valintoja ruokavaliossa ja henkiseltä kantilta irti päästämistä. Koen puhdistautumisen erityisen rentouttavana ja rauhoittavana tapana arkielämässä, vaikka moni ehkä näkeekin rutiinini pääosin höpsönä hörhöilynä! Kaikkea tätä(kin) on hyvä tehdä ihan pieni pilke silmäkulmassa, ettei homma käänny itseään vastaan.

 
IMG-8339.JPG
IMG-0931.JPG

Ravinto

  1. Uuden vuoden kunniaksi valmistelen miehelleni ja minulle taulukoita, jossa on kohdat raakaruokapäivälle (eli esimerkiksi salaatti), kalapäivälle ja uunivihannespäivälle siten, että vähintään kerran viikossa tulee syötyä raikkaita, tuoreita kasviksia salaatin muodossa, joka toinen viikko lohta ja joka toinen viikko monipuolinen annos uunissa paistettuja juureksia hummuksen ja paahdettujen siementen kera. Reseptejä voi bongailla edellisestä uutiskirjeestä täältä, mutta helpointa on marssia supermarketin HeVi-osastolle ja napata ostoskoriin suosikkirehut ja -juurekset. Pilko ne kulhoon, lurauta joukkoon öljyä ja mausteita, sekoita ja heitä pellille uuniin. Hummusreseptin löytää Pirkka Kikherne -purkin takapuolelta, josta itse jätän tahinin laiskuuttani kylmästi pois.
  2. Teen iltaisin tuorepuurot meille valmiiksi. Luonnonjugurtin, kaurahiutaleitten ja siementen sekaan on helppoa ujuttaa vähän hyviä rasvoja karpryylihapon tai MCT-öljyn muodossa. Sauvasekoittimella surruttelen sekaisin luonnonjugurttia, kaurahiutaleita, chian- sekä pellavansiemeniä, macaa, öljyjä sun muita krumeluureja, mauksi jotain marjaa ja hedelmää ja taiteilen mössön jääkaappiin valmiiksi annoksiksi. Aamulla vielä vähän hunajaa tai marjaa päälle ja ääntä kohti!
  3. Juon joka ikinen aamu ja mahdollisimman monena iltana lasin tuorepuristettua mehua. Mehustus on mahtava juttu, jonka aloitettuani kehoni vireystila on parantunut huomattavasti - ja sen jäädessä vähemmälle kiireen ja laiskuuden vuoksi eron olotilassa huomaa heti. Nyt yhteistyöllä mieheni - ja uuden asunnon tiskikoneen!! - kanssa palkitsen itseni aamuisin kauniilla lasillisella värikästä mehua kirkasvalolampun äärellä. Suosikkejani mehustuksessa ovat tällä hetkellä fenkoli, lime, lehtikaali ja punajuuri. Mikäli tämä taiteenala on sinulle vielä uusi, voit googlettaa reseptejä, joilla pääset alkuun. Annan mielelläni lisää vinkkejä vaikka joogailun yhteydessä!
  4. Ostimme Ikeasta iiison lasipurkin keittiön hyllylle, johon teen valmiiksi sämpyläjauhoseoksen. Vehnää välttelevänä valitsen speltin, josta saa herkullisia sämpylöitä aikaiseksi. Tästä sitten lätkin ainekset kulhoon ja tekaisen taikinan, johon lisään vielä mehustusmössön eli vihannesten kuidut. En ole vielä spelttisämpyläreseptiä kokeillut, mutta löysin netistä yhden kokeilun arvoisen; linkki siihen tässä.
 

Puhdistaminen

  1. Ravinnolla - mehustuksessa selleri, fenkoli, punajuuri ja lusikallinen spiruliinaa vihermehun joukkoon. Harrastan myös mehupaastoilua, mutta en koe sen olevan näin sydäntalvella mieluisaa puuhaa. Suunnittelen nähdä nälkää ja rebootata ruokailutottumukset jälleen kevään puolella.
  2. Puhdistusrutiineilla - nenäkannu on ja pysyy vessassa esillä. Viereen olen asettanut purkin himalajansuolaa, josta on näppärä hulauttaa suolaa veteen ja siitä nenään, pysyy nuhat poissa ja olo virkistyy. Suolapurkin viereen sijoittuu kookosöljypurkki oil pullingia varten. Rapsuttelen myös kieltä varsinaisella kielenpuhdistajalla heti öljyn purskuttelun jälkeen, puhdas kieli ja hyvä mieli heti aamusta! Kerran viikossa tykkään rauhoittua jalkakylvyn merkeissä - ihmeellinen epsomsuola ja eteeriset öljyt rentouttavat kintut ja mielen takuuvarmasti. Suolavesi puhdistaa kehoa, ja jaloissa tuntuu oikein kihelmöintiä!
  3. Kemikaalien vähentämisellä - olen jo siirtynyt pääosin luonnonkosmetiikkaan ja myrkyttömiin kodin puhdistusaineisiin. Kaupasta harvoin lähtee mukaan lisäaineilla terästettyä tavaraa. Vinkkejä myrkyttömämpään elämään löytyy Facebookin Freetoxaajat -ryhmästä, kannattaa tutustua!
  4. Pranayama- eli hengitysharjoituksilla. Joogatunneilta tutut Anuloma Viloma ja Kapalabhati toimivat hyvin myös elimistön ja mielen puhdistajina. Uloshengityksellä puhalla kehosta ulos kaikki, mikä ei palvele sinua enää. Päästä irti, rentoudu.
IMG-0925.JPG
 

Valitsin uudenvuoden suunnitelmaani rutiinit, jotka tiedän olevani kalliin aikani arvoista. En halua, että itsestäni huolenpitäminen on pitkä tehtävälista, vaan mukavaa puuhaa! Näin ollen omaa suunnitelmaa tehdessäni valitsin niitä juttuja, mitkä ovat minulle helppoa ja luonnollista toteuttaa. Tosi on, että ihannetilanteessa tekisin näiden juttujen lisäksi sitä-tätä-ja-tuota, tai en söisi lainkaan niitä-ja-noita, mutta kuten sanottua, pilke silmäkulmassa ja omia mieltymyksiä myötäillen hyvä tulee!

Mitä sinä aiot toteuttaa alkavana vuonna?

♥:Saana